Χαρακτηριστικά & Παραγωγή Λευκών Κρασιών
- Γηγενείς ποικιλίες:
Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Δαφνί, Μαλβαζία, Πλυτό, Μοσχάτο, Μοσχάτο Σπίνας (κλώνος του μοσχάτου).
- Ποικιλίες του εξωτερικού που ευδοκιμούν στην Κρήτη:
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Roussanne.
- Αρώματα λευκών ποικιλιών:
Πυρηνόκαρπα όπως ροδάκινο και νεκταρίνι. Αρώματα ανθεών, όπως γιασεμί, λευκό τριαντάφυλλο και βοτανικότητα που αποτυπώνονται με ντόπια αρωματικά φυτά όπως το αρισμαρί (δεντρολίβανο) και το φασκόμηλο. Αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ, κίτρο, τροπικά φρούτα, όπως ο ανανάς. Σε ευαίσθητους ουρανίσκους και μύτες μπορεί να γίνει αντιληπτή η ορυκτότητα διαφόρων ιχνοστοιχείων και μετάλλων λόγω του κρητικού υπεδάφους και άλλα τόσα πολλά αρώματα τα οποία ύστερα από τη σωστή διεργασία που ακολουθείται από τους οινοποιούς, εξελίσσονται στη φιάλη μέχρι τη στιγμή που θα σερβιριστούν στο ποτήρι μας.
Μετά τη συγκομιδή τα λευκά σταφύλια πηγαίνουν στο οινοποιείο και ακολουθείται η εξής διεργασία:
Πρώτα απ’ όλα γίνεται η αφαίρεση των κοτσανιών από τα σταφύλια (αποβοστρύγωση). Στη συνέχεια, ακολουθείται ο εκραγισμός τους, για να καταλήξουν στο πιεστήριο, όπου καταφέρνουμε να πάρουμε όσο περισσότερο χυμό μας επιτρέπεται. Όλος ο μούστος από την παραπάνω διαδικασία καταλήγει σε ψυχώμενες δεξαμενές απολάσπωσης, ώστε να συγκεντρώσουμε στο κάτω μέρος τους ό,τι αιωρούμενο υπάρχει και να συλλέξουμε κατόπιν το καθαρό μέρος του μούστου. Διαδοχικά, ο μούστος μας καταλήγει σε δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία ή βαρέλια, όπου γίνεται η ζύμωση με γηγενείς ζύμες (κατευθείαν από το αμπέλι) ή με ζυμομύκητες εμπορίου. Στις δεξαμενές ζύμωσης παράγονται τα κατάλληλα οξέα και ενώνονται τα αρώματα, πάντοτε απουσία οξυγόνου. Ακολουθεί η διαύγαση με τελικό προορισμό την εμφιάλωση.